Med degustacijo vin je potrebno pozornost nameniti prav vsaki malenkosti – kako izgleda vino, ko teče v kozarec in kakšen je zvok ob tem ter kakšne barve in bistrosti je vino.
Pravookušanje vina
Pri okušanju vina igrajo pomembno vlogo naši čuti: vid, voh, okus in otip. Z njihovo pomočjo ocenjujemo kakovost vina glede na videz, aromo in okus.
Zaradi učenja pomnjenja okusov igra pri okušanju pomembno vlogo tudi spomin. Poleg tega na zaznavanje značilnosti vina vpliva tudi temperatura, zelo moteči so lahko tudi psihološki učinki. Za končno sodbo o kakovosti je pomemben preplet posameznih lastnosti vina, ki se med seboj dopolnjujejo.


Kombinacijavina in hrane
Velik delež vina se popije ob hrani, zato je še posebej zaželeno primerno kombiniranje hrane in vina. Slednja dva se ob dobri izbiri lahko zelo lepo dopolnjujeta in skupaj ustvarjata nov spekter okusov v vaših brbončicah.
Pri preizkušanju različnih kombinacij lahko sledite nasvetu proizvajalca vina ali pa si pustite nekoliko več svobode. Če najdete vino, ki se bo zelo lepo ujemalo z vašo najljubšo hrano, bo užitek pri zaužitju še večji. Pri vseh sortah naših vinih lahko najdete napotke za kombiniranje vina s hrano.
Pokušina naših vin
Kontaktirajte nas, rezervirajte termin in obiščite našo vinsko klet. Zagotavljamo vam, da bomo razvajali vaše brbončice!