Naša vina

Vina, ki se nahajajo v naši vinski kleti, pridelamo iz grozdja, ki ga pridelamo v lastnih vinogradih in dozoreva na Vipavskem soncu.

BelaVina

Bela vina so narejena iz zelenih, zlatih ali rumenkasto obarvanih sort grozdja. Najbolj pogosta med belimi vini po svetu in v Sloveniji so Chardonnay, Sauvignon, Riesling, in različni Muškati.

Vinarstvo Andlovic je največji proizvajalec belega vina Pinela, ki je avtohtona Slovenska sorta iz Vipavske doline.

VinaRdeča

Rdeča vina so narejena iz temnih sort grozdja. Na splošno je pitje rdečih vin v zmernih količinah lahko tudi zdravju koristno. Številne raziskave so pokazale, da rdeča vina zaviralno vplivajo na nastanek in razvoj bolezni ožilja in posledično tudi srca.

V vinarstvu Andlovic se vedno znova trudimo pridelati najbolj kakovostno rdeče vino.

Procesizdelave vina

Vino je fermentiran sok iz katerekoli vrste sadja. Grozdni sok se največkrat uporablja za pridelavo vina zaradi specifičnih lastnosti grozdja. Grozdje namreč vsebuje kislino, ki sok konzervira tudi več desetletij, in več sladkorja kot ostale vrste sadja. Sladkor je potreben za alkoholno vrenje, zato iz grozdja običajno nastanejo močnejša vina, kot bi iz druge vrste sadja.

Čas zaTrgatev

Na trgatvi trgači grozdje oberejo v zaboje. Zaboji morajo biti napolnjeni pravilno, saj se tako zagotovi, da se grozdne jagode med prevozom ne poškodujejo. Grozdje nato pripeljemo do vinske kleti, kjer imamo vsa orodja in naprave, ki jih potrebujemo za predelavo grozdja v vino. Sledi stiskanje jagod v grozdni sok.

Pomembna jeFermentacija

Alkoholna fermentacija ali alkoholno vrenje je postopek, ki spreminja grozdni sok v vino. Med fermentacijo se sladkorji s pomočjo encimov kvasovk, bakterij in rastlinskih celic spremenijo v etilni alkohol. Na fermentacijo vplivajo kvasovke ali bakterije, temperatura, pritisk, kemične spremembe. Kot zanimivost naj povemo še to, da bi do fermentacije v samih grozdnih jagodah prišlo tudi, če bi grozdje pustili na trti ali na tleh.

Vinska kletShranjevanje

Vina v naši vinski kleti hranimo pri idealnih pogojih in sproti večkrat preverjamo kakovost. Žveplano, dotočeno in filtrirano vino bo brez stika z zrakom v primerni posodi pri stalni temperaturi (11-13°C) zdržalo veliko časa brez nezaželenih sprememb. Če vino pride v stik z zrakom, se začne zaradi procesa oksidacije hitro kvariti. Bela vina so zaradi svoje nizke vsebnosti fenolnih snovi še posebej občutljiva za hrambo.